loading...
وب 20
اميد بازدید : 21 جمعه 29 فروردین 1393 نظرات (0)

X تبلیغات

  

(مرجع شهرستان شهریار)velayat faghih

علامه مصباح : مخالفت با ولي فقيه مخالفت با ائمه و بر اساس روايات در حد شرك بالله است.

 

درآمدی بر تروریسم‌ ­شناسی

تروریسم پدیده­ی نوظهور و جدیدی نمی‌­باشد، شاید بتوان گفت تروریسم همزاد بشر است. تاریخ حیات بشر آکنده و مملو از روی­دادها، پدیده­‌ها و اقدامات تروریستی است. تروریسم جان و مال انسان‌­ها، فکر و روان جوامع را با خطر روبرو نموده است. این پدیده موجب شده است، جوامع و افراد آن­ها خود را از حقوق و آزادی­‌های‌شان محروم دیده و یا به طور واقعی از آن­ها محروم شوند. احساس عدم امنیت ناشی از پدیده­‌ی تروریسم، مسأله­‌ا‌ی است که آرامش را از جوامع سلب نموده است و افراد را به سمت و سوی عزلت­‌گزینی سوق داده است.

قرن­های متمادی ترور و تروریسم از سوی افراد، گروه­ها و حکومت­ها اعمال می­شده است. اما آن­چه در سده­ی گذشته به ویژه از سوی دستگاه­های تبلیغی غرب به عنوان حامی و پشتیبان استعمار بیرونی، و استبداد درونی در راستای تحریف حقیقت و بد جلوه دادن واقعیت در این میان صورت گرفته است، این­که، تروریسم را تاکتیک، روش و ابزار ضعفا در راستای مقابله و مواجه با اقویا معرفی نموده­اند. این معرفی پس از منفی جلوه دادن اقدام­های ضداستبدادی و ضداستعماری ملت­ها، با برچسب (لیبل) تروریسم، صورت گرفت، تا آن­ها ضمن دست­کشیدن از حقوق پایمال شده­ی خود، استحاله شده و جرأت هیچ­گونه اقدام مقابله­ای را نداشته باشند. برای درک و شناخت واقعی تروریسم می­بایست خاستگاه آن به عنوان پدیده، رخ­داد و روی­داد، اقدام و عمل، یا شیوه و ابزار روش تبیین نمود.

 

لغت‌شناسی تروریسم Terrorism

 

واژه ­ی ترور Terror از ریشه­ی لاتین تِرس Ters به معنی ترساندن، ترس و وحشت است. این واژه نخستین بار در فرانسه یک سیستم از حکومت انقلابی فرانسه در دوره­ی سال­های ۱۷۹۹- ۱۷۸۹ توصیف شد. آن­چه تحت عنوان The regime de terreur در فرانسه مطرح گردید و معادل Reign of terror می­باشد، شیوه­ای است که به منظور پاک­سازی انقلاب از مخالفین و به منظور گسترش دادن دموکراسی و قوانین عمومی صورت پذیرفت. به هر حال افزایش خشونت و وارد نمودن ضربه­های روانی برای تغییر شکل دادن انقلاب فرانسه با ابزارهای ایجاد وحشت را تروریسم نامیدند. از آن زمان به این سو تروریسم به صورت واژه­ای دارای بار معنایی منفی بوده است، که این اقدامات به شکل جدی­تری پس از انقلاب ۱۹۱۷ روسیه نیز بازتولید شد.

 

واژه­ های «تروریسم Terrorism» و «تروریست Terrorist» به نسبت واژه ­ی ترور نوپاتر هستند. فرهنگ لغات فرهنگستان علوم فرانسه، در تشریح ترویسم، این واژه را «نظام یا رژیم وحشت» در نظر گرفته است. بر این اساس آمده است که ژاکوبین­ها[۱] گاه در نوشته ­های در مورد خودشان به صورت مثبت از این واژه استفاده می­نمودند، اما پس از نهم ترمیدور[۲] ( معال با ۲۷ جولای ۱۷۹۴، سال دوم تقویم انقلاب[۳]) واژه ­ی تروریست به عنوان عملی بزه کارانه به کار رفت. واژه­ی ترویست در ۱۷۹۵ توسط ادموند برک[۴] به زشتی یاد شد. مجمع ملی انقلابیون فرانسه که ترور را به عنوان یک قانون به تصویب رسانده بود و در سال ۱۷۹۳ در اقدامی که به «ترور یکم» موسوم شد، بیش از ۲۰۰۰۰ نفر از مردم، روحانیون مسیحی و هواداران حکومت پیشین را کشتند، کلیساها را تعطیل نمودند و نوتردام را محل مجمع و برگزاری نمایش و تئاتر نمودند.

 

بعدها واژه ­ی تروریسم معنایی گسترده ­تر یافت و در کتب فرهنگ و لغت و دایره ­المعارف­ ها به «حکومت وحشت هراس و ترور» شهرت یافت، و تروریست شخص، گروه یا نظامی بود که با بهره ­گیری از قوه­ی قهریه و با ایجاد هراس افکنی و ایجاد رعب و وحشت، تلاش می­نمود تا دیدگاه ­هایش را علیه دیگران مسلط نماید[۵]. آنچه که در میان بسیاری از دایره ­المعارف ­های غربی از این واژه دیده می­شود، ویژگی تروریسم نظام ­مند (Systematic Terrorism) است. دایره ­المعارف بریتانیکا، تروریسم را به صورت «کاربرد نظام ­مند وحشت یا خشونت پیش­بینی ناپذیر علیه حکومت­ها و مردم به منظور دست­یابی به هدفی سیاسی» در نظر گرفته است[۶].

 

تعریفی که وزارت دفاع آمریکا در سال ۱۹۹۰ از تروریسم ارایه نموده است این است که، «کاربرد غیرقانونی یا تهدید به کاربرد زور و خشونت ضد افراد یا علیه اموال آن­ها جهت مجبور یا مرعوب ساختن حکومت­ها و جوامع که اغلب با قصد دست­یابی به اهداف سیاسی، مذهبی و ایدئولوژیک انجام می­شود.»[۷]

 

مرکز تحقیقات ضدتروریسم آمریکا[۸]تعریف خود از تروریسم را در گزارش تروریسم سال ۲۰۰۸ این­گونه آورده است که: «تروریسم خشونتی است که مبتنی بر طرح توطئه ­ای از پیش طراحی شده که دارای جنبه­ی سیاسی است، و علیه افراد غیرنظامی و اهداف غیرنظامی توسط افراد مخفی و گروه­های زیر سطح ملی به اجرا در می­آید.»[۹]

 

مرکز تحقیقات پیشرفته ضد تروریسم[۱۰] در تعریف خود از تروریسم با روی­کرد کارکرد گرایانه، آن را دارای ۳ شاخص و مؤلفه ­ی اصلی می­داند که:

 

۱- تروریسم، پدیده­ای سیاسی است.

 

۲- که مبتنی بر توطئه و طرح از پیش تعیین و طراحی شده است،

 

۳- که علیه مردم بی‌­دفاع اعمال می­شود.

 

تیپولوژی تروریسم

از حیث نوع­ شناسی تقسیم ­بندی­ های متنوعی از تروریسم صورت گرفته است. که هر یک شایسته ­ی توجه هستند. برخی از تقسیم­ بندی­ ها از حیث زمانی، بعضی مکانی و جغرافیایی، گونه­ای از جهت گستره و شمولیت و یا قومی و ملیت و … می­باشد. در ذیل تلاش می­شود، به صورت مختصر به چند نوع از این تقسیم ­بندی­ ها اشاره شود.

 

الف- تروریسم ایدئولوژیک؛ در این تقسیم ­بندی که بیشتر مربوط به دوران جنگ سرد می­باشد، تروریسم را از حیث ایدئولوژی­ های سوسیالیستی و کمونیستی تروریست­ها به تروریسم چپ­گرا، و از جهت ایدئولوژی لیبرالیستی تروریست­ها، راست­گرا می­نامیدند. در این نوع تروریسم تلاش­ها برای تغییر حکومت­ها و به زیر کشاندن آن با بهره­ گیری از ایدئولوژی­های چپ و راست است.

 

ب- ترور کشورگرا یا ملی؛ در این نگاه تروریسم با توجه به تابعیت تروریست­ها شناخته می­شود. در تروریسم کشورگرا یا ملی منافع گروه قومی یا ملی را بدون توجه به ایدئولوژی سیاسی حاکم دنبال می­نماید. تروریست­هایی که در این دسته گنجانده می­شوند به طور عام جهت جلب توجه قدرت­های بزرگ به اجبار با پذیرش ایدئولوژی­ های سوسیالیستی کمونیستی به سمت شوروی، و یا با پذیرش ایدئولوژی ­های لیبرالیستی به سمت آمریکا و غرب تمایل پیدا می­نمودند. این پذیرش ایدئولوژی­ها در بسیاری از مواقع به منظور دریافت حمایت­های سیاسی، تجهیزاتی و تسلیحاتی صورت می­پذیرفت.

 

ج- تروریسم دولتی؛ به کارگیری خشونت توسط حکومت­ها علیه مخالفین و یا توابع دولت­های دیگر می­باشد. اقدام دولت، علیه مخالفین در خارج از مرزهای ملی، و حمایت از گروه­های تروریستی دیگر کشورها (حمایت مالی، تجهیزاتی، سیاسی و بین ­المللی) در این تقسیم­بندی گنجانده می­شود.

 

د- تروریسم موضوعی؛ عده­ای از روش ­شناسان تلاش دارند تا ضمن تقسیم ­بندی تروریسم از حیث موضوع به سه تیپولوژی جدیدی برسند. تنوع و تکثر در این حوزه زیاد است، و عناوین و موضوعات در شرایط مختلف، متفاوت است.

 

صاحب­ نظران تروریسم و ضدتروریسم[۱۱] در تیپولوژی بدیعی تلاش نموده­اند که گونه­شناسی جامعی در شناخت مقوله­ی تروریسم ارایه نمایند. و گونه ­شناسی توجه به مؤلفه ­های جامعیت، شمولیت، کلیت و مانعیت می­تواند مثمر ثمر باشد. بر این اساس ایشان تروریسم را از حیث «صلابت اقدام» تقسیم­بندی نموده­اند.

 

تروریسم از حیث «تصلب» به سه گونه ­ی کلی تقسیم می­شود، که هر گونه موضوعات متنوعی را پوشش می­دهد. حرکت از تروریسم نرم Soft Terrorism به تروریسم نیمه ­سخت Semi Hard Terrorism و سپس تروریسم سخت Hard Terrorism در طیفی از موضوعات صورت می­گیرد.

 

الف- تروریسم نرمSoft Terrorism؛ تروریسمی است که علاوه بر داشتن مؤلفه­ های عمومی تروریسم، طیفی از موضوعات در حوزه­ی تفکر، عقیده را در بر می­گیرد.

 

از حیث منابع خمسه­ی قدرت، تروریسم نرم با بهره­گیری از قدرت و توان فرهنگی و تا بخشی اجتماعی صورت می­گیرد. این تروریسم را با تروریسم رقیق نیز می­شناسند.

 

ب- تروریسم نیمه­‌سختSemi Hard Terrorism؛ تروریسمی است که علاوه بر داشتن مؤلفه­ ها و مشخصه ­های عمومی تروریسم است، طیفی از اقدامات در حوزه­ی کم­شدت (Low Intensity) را شامل می­شود.

 

از حیث منابع خمسه ­ی قدرت، تروریسم نیمه ­سخت از جنس اجتماعی، سیاسی، اقتصادی است. تروریسم نیمه ­سخت هم­چنین اقدامات، رخ­دادها و پدیده­هایی تروریستی در حوزه­های اکولوژیک، بیولوژیک و اداری را نیز در برمی­گیرد.

 

ج- تروریسم سختHard Terrorism؛ تروریسمی است که ضمن وجود مشخصه­ ها و مؤلفه ­های عمومی تروریسم، طیفی از فعالیت­های تروریستی از حیث محیطی (هوافضایی- دریایی- سرزمینی) را در برمی­گیرد.

 

اقدامات تروریسم سخت، پرشدت و غلیظ هستند. از جهت منابع ارگانیکی (منابع خمسه ­ی قدرت) تروریسم سخت، از طیف قدرت نظامی گنجانده می­شود، به گونه­ای که تروریست­ها با بهره­گیری از قدرت نظامی اقدام­های تروریستی خود را صورت می­دهند.

 

در دنیای واژگان علمی از یک سو و در جهان سیاست از سوی دیگر واژه و مفهوم تروریسم و رخ­دادها و پدیده‌های تروریستی موجب ایجاد تحولی وسیع در این حوزه­ها گردیده است. لذا شناخت تروریسم به درک مناسب و شایسته از حوزه­ها و طیف موضوعات آن مربوط می­باشد که تنوع و تکثر موجود در این حوزه جز با دانستن تیپولوژی و گونه ­شناسی مناسب مشکل و شاید غیر ممکن است.

 

پی‌نوشت

[۱]- Jacobins

 

[۲]- ۹th of Thermidor

 

ترمیدور یا حرکت دوری انقلاب‌ها، واژه­ی «ترمیدور» در حقیقت برگرفته از نام یکی از ماه‌ها در تقویم انقلاب فرانسه است که به دلیل حادثه‌ای مهم در این ماه، نقطه عطفی در انقلاب فرانسه محسوب می‌شود.

 

[۳]- در انقلاب فرانسه نه تنها سال­ها تغییر پیدا کرد، بلکه تقویم نیز تغییر کرد و اسامی ماه­ها با توجه به بازتاب تغییرات فصول صورت گرفت. بنابراین ماه مارس به ونتوا Ventiose، که ماه پرباد و طوفانی بود و نوامبر به برومر Brumair، که ماه مه­آلود بود تغییر نمود.

 

[۴]- Edmond Burke

 

[۵]- James Murray, A New English Dictionary on Historical Principle, oxford 1919

 

[۶]- The Encyclopedia Britannica, Vol. 11. Micropaedia, 1986. P 650

 

[۷]- Walter. Laqueur, The New Terrorism op, cit, p.5.

 

[۸]- National Counter terrorism Center (NCTC)

 

[۹]- NCTC, 2008 Report on Terrorism.

 

[۱۰]- Center for Advanced Research of Counter Terrorism

 

[۱۱]- تیپولوژی از حیث صلابت نخستین بار توسط مرکز تحقیقات پیشرفته­‌ی ضدترویسم در ایران صورت گرفته است. گونه‌­شناسی تروریسم تاکنون به عنوان کامل­ترین نوع­شناسی در این حوزه مطرح می­باشد

 

 نویسنده: امیر عباس چگینی (عضو هیئت علمی اندیشکده یقین)

 

منبع: متن زندگی

 

+ نوشته شده در  جمعه بیست و نهم فروردین 1393ساعت 16:52  توسط رضاکاشنده  |  نظر بدهيد

درباره ي ما

 

این وبلاگ سعی میکنه تا اونجا که بتونه حامی ولایت باشه و توی این جنگ نرم نه ژنرال یا سردار یا امیر باشه اگه لیاقت داشته باشیم یه سرباز کوچک توی این جنگ بزرگ باشیم.

یاعلی

منو وبلاگ

صفحه نخست

پست الکترونيک

آرشيو وبلاگ

عناوين مطالب وبلاگ

طراح قالب

جديدترين مطالب

سبک زندگی حضرت زهرا علیها السلام

درآمدی بر تروریسم‌ ­شناسی

پرونده ای برای قدیمی ترین پرونده بیماران ایرانی

آیت‌الله نوری‌همدانی:دریافت دیرکرد ربای محض است

پرداخت زکات؛ رسالت امت اسلامی برای فقرزدایی

راهكارها و اقدامات پيشنهادي براي تحقق شعار سال 

پیام امام خمینی به مناسبت روز ارتش

چرا فرهنگ از اقتصاد مهم‏تر است؟

سلام آقا.......

ولایت فقیه انتخابی یا انتصابی؟(قسمت نوزدهم)

ليست تمام مطالب

آرشيو مطالب

هفته چهارم اسفند 1390

هفته دوم اسفند 1390

هفته اوّل اسفند 1390

فروردین 1393

اسفند 1392

بهمن 1392

دی 1392

آذر 1392

آبان 1392

مهر 1392

شهریور 1392

مرداد 1392

تیر 1392

خرداد 1392

اردیبهشت 1392

فروردین 1392

اسفند 1391

بهمن 1391

دی 1391

آذر 1391

آبان 1391

مهر 1391

شهریور 1391

مرداد 1391

تیر 1391

خرداد 1391

اردیبهشت 1391

فروردین 1391

اسفند 1390

لينک دوستان

 

قالبهاي رايگان

سايت بزرگ گروهي شيعه مهدي ع

معجزه جاوید

روزنه شهادت

عاشق ایران

دوست یابی

بچه شیعه

عکس های اقا

نکته روز

میلاد عشق

مبارزه بانفس عماره

به عشق امام زمان

نوکران مهدی

دفتر حفظ ونشراثارامام خامنه ای

پایگاه اطلاع رسانی امام خامنه ای

لباس خاکی هاي امام خامنه اي عزيز

شناخت رهبری

سرباز سبز امام خامنه ای

خروش ملت

سپاهیان سیدعلی

عارفانه

شناخت رهبری

خفن اباد جنوبی

ولایت مطلقه فقیه

اوج باور

میلادمرگ

صبا

رهگذرجهنم

خاکریز12

محکوم کردن توهین به پیامبر

اوج باور 

حيدر كرار نيم خانه نشينم ولي...

ازعلی تاسید علی{ازکوفه تاتهران}

عرفانی

ابزاروبلاگ

عاشقان مهدی

9دی

وب سایت برنامه رادیوی سلام برمهدی

لیدر

هیئت عشاق الزهرا س

وخدائی که درهمین نزدیکی هست

عرفانی

.:: دانشجوی دامپزشکی ::

سلحشوران اریا

دنیای اسارت عشق وازادگی

همراز من

پایگاه اینترنتی بین الحرمین زاهدان

☫عشق=خامنه ای☫

خدای دوست داشتنی

بی رنگی

شبکه اجتماعی خاکریز

دنیای مجازی ارزشی ها

شبکه اجتماعی سنگریها

دانش اموز مسلمان

شهیداوینی

عشاق الحسین

دانلودکتاب های مقدس

جریان شناسی سیاسی محمدعلی لیالی

الغوث

استادفاطمی نیا

فدائی ارباب

طاووس بهشت

بهترین ها برای دانلود +بازی آنلاین

عاشق امام خامنه ای

حرف دل

عاشق ایران

حرف دل

منجی موعود 

اقتصاداسلامي

اندیشکده یقین

دکترحسن عباسی

قرارگاه حامیان دکترحسن عباسی

استادرائفی پور

جنبش مصاف

سپاه سایبری جمهوری اسلامی ایران

راه ناتمام

تارنمای اینترنتی

پايگاه بسيج شهيد سيد مهدي اسحاقيان 

دیگه چه خبر؟

پایگاه اطلاع رسانی حسن عباسی

ذوالعهد

زندگی را زیباتر ببینیم

معبرصفرویکی هامرجع شهرستان ملارد

الگوها

لبخند بی هزینه

سنگر ملاردی ها

سايت شيعه مهدي ع 

ديگر امکانات

طراح قالب: سايت شيعه مهدي ع

 

 RSS 

 

 

طراح قالب: سايت شيعه مهدي ع

  

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 816
  • کل نظرات : 7
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 43
  • آی پی امروز : 35
  • آی پی دیروز : 9
  • بازدید امروز : 457
  • باردید دیروز : 10
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 496
  • بازدید ماه : 658
  • بازدید سال : 5,102
  • بازدید کلی : 43,704